Tarih: 21.12.2023 11:52

VALİ VAROL ADIYAMAN’LA İLGİLİ GELİŞMELERİ AÇIKLADI

Facebook Twitter Linked-in

Deprem sürecinde yapılan çalışmalar ile kentin bir an önce ayağa kaldırılması için bundan sonra yapılacak çalışmalara ana başlıklar halinde değinen Vali Varol, il genelinde yapımı devam eden afet konutlarının geldiği aşama, hak sahipliği çalışmaları, ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları, konteyner ve prefabrik kentlerin genel durumu ve yerleştirilen vatandaş sayısı, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan başvuru sayıları, bundan sonra hayata geçirilmesi planlanan proje ve çalışmalar, il genelinde emniyet ve jandarma sorumluluk bölgelerindeki genel güvenlik ve asayiş olayları ile ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

“İlk kura çekimi ve konut dağıtımında ilimizde 4 bin 200 civarında konut tahsis edilecek”

“İlimizde büyük afet sonrasında çalışmalarımız devam ediyor. İl genelinde toplam 41 bin 324 kalıcı konutla ilgili inşaatlar devam ediyor. Bunun bir kısmı yaklaşık olarak 6 bin 550 tanesi kırsal konutlar. Bunlardan çok ileri noktalara ulaşmış olanlar var.  Başlama aşamasında olanlar var. Farklı ilerleme seviyelerinde olmalarının sebebi köylerde yer seçimi ile ilgili yaşanan sorunlardır. Diğer konutlarımızın ilçe ve şehir merkezimizde olan toplu kalıcı konutlarımızın inşaatı genel olarak iyi gidiyor. İlk kura çekimi ve konut dağıtımında ilimizde 4 bin 200 civarında konutun kurasının çekileceğini ve vatandaşımıza bunların tahsisinin yapılacağını yinelemek istiyorum.

“Yerel Ekonomiye Katkıda Bulunulmasını Destekliyoruz”

Yerel tedarik ile ilgili arkadaşlarımızı sürekli sıkıştırıyoruz. Mümkün olduğu kadar bu inşaatlar devam ederken tedarik edilebilecek malzemelerin ne kadarı mümkünse o kadarının yerelden tedarik edilmesi ve yerel ekonomiye de katkıda bulunulması ile ilgili Adıyaman mermeri konusunda da ısrar ediyoruz. İlimizin ekonomisine bu seviye de katkıda bulunulsun istiyoruz.

“Genel Toplamda 112 Bin 500 Vatandaşımız Geçici Barınma Alanlarında Yaşıyor”

Geçici barınma ile ilgili şu an toplamda il ve ilçe merkezlerimizde barınılan 22 bin 250 civarı konteyner ve prefabrik var. Bunun 3 bin civarı da sosyal donatılara eklerseniz 25 bin 250 civarı kurulu konteyner ve prefabrik var. Bunlarda da yaklaşık 47 bin civarı vatandaşımız yaşıyor. Köylerde de toplam 66-67 bin civarı vatandaşımız da toplu yerlerde yaşıyor. Yaklaşık 46 bin vatandaşımız da kırsalda dağıttığımız konteynerlerde yaşıyor. Şu an toplam sayımız 112 bin 500 vatandaşımız geçici barınma alanlarında yaşıyorlar. Yazın bütün tedbirlerimizi aldık. Yaşanan 2-3 günlük aşırı yağış nedeni ile sadece Vartana da sıkıntı yaşadık. Yaklaşık 22-23 prefabrik doğrudan etkilendi. Vatandaşlarımızın aynı anda tahliyesini gerçekleştirdik.

“Yavaş İlerlendiği Düşünülse de Yerinde Dönüşüm Noktasında En Hızlı Giden Adıyaman İli”

Yerinde dönüşümde bir taraftan devam ediyor. Vatandaşımız istediğimiz hızda ilerlemiyor diye düşünüyor ama bunda birçok etken var. Yine deprem illeri arasında yerinde dönüşüm noktasında en hızlı giden iliz. Bölgeye ve Türkiye’ye örnek olan uygulamalarda var. Bizim köylülerimiz kendileri müteahhitlerle anlaşıp yerinde dönüşümden gelen hibe ve kredi ile kendi evlerini müteahhitlere toplu yaptırıyorlar. Bunun sayısı da giderek artıyor ve bu bizi sevindiriyor.

 

“Bakanlığımız Yerinde Çelik İnşaat Diye Bir Formül Geliştirdi, Adıyaman’a 7 bin 880 paket tahsis edildi”

41 bin 324 tane konutun inşaatı devam ediyor demiştim. 22 bin 185 tane de yerinde dönüşüm başvurusu var. Ayrıca bakanlığımızın yeni bulduğu bir model daha var. Bazı zorluklarla karşılaştıkça ona çözüm üretiliyor. Malum bazı köylerimizde kırsalda bazı nedenlerden dolayı toplu olarak konut inşa edemiyoruz. Birincisi yer olmayabiliyor. Sayı az olabiliyor. Buna karşılık yerinde çelik inşaat diye bir formül geliştirildi. Bundan herkeste istifade edebilir. Vatandaşın kendi arsasında yaparsak çelik yapı olarak yapıyoruz. Arsa küçük ise küçük projelerde uygulayabiliyoruz. Bununla ilgili 7 bin 880 konutluk bir paket bize tahsis edildi. Vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda bu model uygulanabilecek.

“Adıyaman’da Hak Sahipliği başvurusunda 68 Bin 450’nin 45 bin 173 ‘ü kabul edildi”

Bu kadar konut karşında hak sahipliği meselesinden de bahsetmek istiyorum. Toplam başvuru 68 bin 450. Biliyorsunuz ki birkaç kere de bu süreyi uzattık. Önce 20 günlük bir rezerv bırakıldı sonra 15 günlük hak daha bıraktık. Hala 2 günümüz de daha var. Bunun sebebi ise vatandaş mağdur olmasın. Bazı vatandaşlar hasta olabilir, bazıları il dışında olabilir. Birçok sebepleri olabilir. Yarın biz süreç tamamlandı dediğimizde bize illaki gelen olacak. Vatandaşlarımız mağdur etmemek adına bunları da değerlendireceğiz. Adıyaman’da Hak Sahipliği başvurusunda 68 Bin 450’nin 45 bin 173 ‘ü kabul edildi.

“Yıkım sürelerinin değişmesinin sebebi mahkemeden yapılan keşif kararı”

Yıkım işlemleri devam ediyor. Artık sadece mahkemelik olan yerler kaldı. Yıkımların aynı anda olmamasının sebebi mahkemeden bize keşif yapılıp ta karar verildi. Yıkım izni olan binayı hemen yıkıyoruz. Onun harici keşif gitmediyse bekliyoruz. Vatandaşın aklında soru işareti kalmasın diye bizde mahkeme sonucunu bekliyoruz.”

 

Düzenlenen Programa Adıyaman Valisi Osman Varol’un yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Ali Uzun, Vali yardımcısı Faruk Kazdal, vali yardımcısı Mehmet Tığlı, Adıyaman AFAD Müdürü İshak Cindioğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faysal Ergezen, kurum ve amir yardımcıları ve basın mensupları katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —