Tarih: 03.07.2025 11:30

Tarım Sorunları Bakan Yumaklıya İletildi

Facebook Twitter Linked-in

Adıyaman Tarımının Sorunları Bakan Yumaklı’ya İletildi

AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Doç. Dr. İshak Şan, Doç. Dr.Resul Kurt, İl Başkanımız Faruk Bülent Kablan ve beraberindeki Ziraat Odası Başkanları heyeti, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Adıyaman tarımındaki sorunları ilettiler.

Adıyaman’a dair tarımsal konuların görüşüldüğü oldukça verimli geçen ve Orman Genel Müdürlüğünde yapılan toplantıya AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Doç. Dr. İshak Şan, Doç.Dr.Resul Kurt,İl Başkanımız Faruk Bülent Kablan,Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Sincik Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel, Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya katıldı.

Adıyaman için hayati öneme sahip sulama barajlarının durumu, don afeti, kuraklık, kredi borçlarının ertelenmesi gibi daha birçok önemli konuyu Bakan Yumaklı’ya aktaran heyet, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin, yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri ile ilgili istişarelerde bulundular. Bakan Yumaklı’ya sunulan dosyada şu sorunlara yer verildi;

ADIYAMAN TARIMI VE SORUNLARI

6 Şubat 2025 tarihinde meydana gelen depremde büyük bir felaketi yaşayan Adıyaman, henüz yaralar tam olarak sarılmadan 11-12 Nisan tarihlerinde meydana gelen don afeti ve sonrasında yağan doludan kaynaklı meyve bahçelerinde büyük zararlar oluşmuş ve mevsim yağışlarının yetersiz olması sebebiyle ise kuraklık meydana gelmiş, yapılan hasatlarda görüldüğü üzere hububatlarda ve baklagillerde büyük bir verim kaybı oluşmuştur.

6 Şubat depreminde birçok çiftçimiz hayatını kaybetmiş, bununla birlikte binlerce hayvan telef olmuş bir o kadarda makine ve ekipmanlar enkaz altında kalmıştır. Yaralarımız sarılmaya başlamışken 11 Nisan ve sonrasında oluşan don, dolu ve kuraklık afeti ekonomik olarak çiftçimizi derinden vurmuş, bir sonraki üretimi zora sokmuştur. İlimizin afet il kapsamına alınarak aşağıda sıralanmış taleplerimizin yerine getirilmesi çiftçimizi rahatlatacaktır.

 

TALEPLERİMİZ

1-2025 Yılında Don, Dolu ve Kuraklık afetine maruz kalan üreticilerimize nakdi yardımların yapılması,

2-Atatürk Barajı Mağduru ilimiz için, Tarımsal sulama amaçlı kullanılacak Baraj ve Göletlerimizin bir an evvel tamamlanması ve sulamaya açılması,

3-Tarımsal sulamada kullanılan enerji birim fiyatlarının düşürülmesi,

4-Tarımsal girdilerde ÖTV’nin kaldırılması,

5-Çiftçilerimizin Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi,

6-Badem alımlarında Tarım Kredi Kooperatiflerinin, fiyat konusunda girdileri göz önünde bulundurarak fiyat açıklaması, alımlarda ise herhangi bir kota uygulamaması,

7-İhtiyaç sahibi Çiftçilerimize faizsiz kredi olanaklarının sağlanması,

8-Tarımsal Sulamada kullanılmak üzere Güneş enerji Sistemi (GES) kurmak isteyen çiftçilerimize destek verilmesi ve kolaylık sağlanması,

9-Makine ekipman ve hibe desteklerinin erken açıklanması,

10-Tarımsal Destek ödemelerinin erkene alınması durumunda,

11-Sarmalık Kıyılmış Tütün Yönetmeliğinin uygulamaya geçilerek kaçak olarak satışı yapılan tütünlerin önlenmesi ve Tütün Kooperatiflerine kredi desteklerinin sağlanması,

Önümüzdeki yıllar için üretimi sağlayacak ve kolaylaştıracaktır. Aksi takdirde bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizi zor durumda bırakacak dolayısıyla tefecilere muhtaç edecektir.

 

1. Don Afeti Nedeniyle Destekleme Dışında Kalan Ürünler

12 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen don afeti sonucunda ilçemizde karpuz, kavun ve Trabzon hurması üretiminde ciddi düzeyde zarar meydana gelmiştir. Ancak anılan ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan afet kapsamındaki ürün listesinde yer almamaktadır. Üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi adına, söz konusu ürünlerin de afet destekleme kapsamına alınması talep edilmektedir.

2. Kuraklık Nedeniyle Oluşan Verim Kayıpları

İlçemizde son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle başta hububat ve bakliyat olmak üzere birçok tarımsal üründe yaklaşık %70 oranında verim kaybı meydana gelmiştir. Üreticilerimiz, kuraklıktan zarar gören ürünlere yönelik olarak bir destekleme programı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi talep etmekte; ayrıca kuraklık zararlarının tespiti ve gerekli desteklerin sağlanması hususunda çalışma yapılmasını beklemektedir.

3. Yaban Domuzu Kaynaklı Zararlar

Tarım alanlarına önemli ölçüde zarar veren yaban domuzları, özellikle sebze ve meyve üretiminde ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çerçevede, avcı derneklerinin desteklenerek yaban domuzu popülasyonunun kontrol altına alınması yönünde Bakanlığımızca gerekli çalışmaların yürütülmesi ve destek sağlanması talep edilmektedir.

4. Kredi Borçlarının Ertelenmesi Talebi

Don ve kuraklık afetlerinden doğrudan etkilenen üreticilerimizin, Tarım Kredi Kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarının, herhangi bir faiz uygulanmaksızın ertelenmesi yönünde beklentileri bulunmaktadır. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi, çiftçilerimizin mali yükünün hafifletilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —