GÜNDEM 23.10.2024 11:10:00 0

Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) İsmi Adıyaman Üniversitesinde Yaşatılacak

Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) İsmi Adıyaman Üniversitesinde Yaşatılacak

Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) İsmi Adıyaman Üniversitesinde Yaşatılacak

Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) İsmi Adıyaman Üniversitesinde Yaşatılacak

Üniversitemiz Senatosunun 27.08.2024 tarih ve 2024/17-04 sayılı kararı ile Adıyaman’ın yaşayan efsanelerinden Mustafa Kâhtalı için anlamlı bir adım atıldı.
Düzenlenen törenle ADYÜ Devlet Konservatuvarı binasına Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) ismi verildi.
Mustafa Vehbi Koç Konferans Salonundaki isimlendirme törenine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Belediye Başkan Vekili Mahmut Gazi İspir, Baro Başkanı Av. Bilal Doğan, İl Emniyet Müdürü Ali Haluk Karakuş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, İl Kültürü ve Turizm Müdürü Mehmet yelken, Kâhta Kaymakamı Muhammed Üsame Soysal, Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, Çelikhan İlçesi Belediye Başkanı Mahmut Şahin, Kâhta İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, Sincik İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Korkut, kurum amirleri, STK temsilcileri, bestekâr Aziz Çelik, sanatçılar Kemal Arda, Mehmet Aslan, Hüseyin Hanol, Hüseyin Delibalta, Hüseyin Ekinci, Ozan Duymaz, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Sanat hayatında 54 yılı geride bırakan Kâhtalı Mıçe’yi bu anlamlı törende sevenleri yalnız bırakmadı. 
Törenin açılış konuşmasını ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş yaptı. 
Konuşmasına Kâhtalı Mıçe’nin Adıyaman’ın en önemli turizm elçilerinden biri ve değeri bilinmesi gereken büyük bir sanat insanı olduğunun altını çizerek başlayan Rektör Keleş: “Ünü, Adıyaman’ı aşıp tüm Türkiye’ye yayılan, hemşehrisi olmaktan gurur duyduğumuz değerli büyüğümüz Kâhtalı Mıçe’yi üniversitemizde ağırlamanın sevinci içerisindeyiz. 27 ağustos tarihli senato kararımız ile Mustafa Kâhtalı ismi Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı hizmet binasına verilmişti. Bu karar kamuoyunda memnuniyetle karşılandı. Oluşan memnuniyetin kıvancını da taşıyarak binamızın isimlendirme töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu törenle Adıyaman’ın ruhunu ve hikâyesini; sesi ve sözüne katan, ezgileri ve yanık sesiyle sözcükleri yoğuran ulu çınar Kâhtalı Mıçe’ye olan vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödemek arzusundayız. Kâhtalı Mıçe Adıyaman’ın en önemli kültür elçilerinden biridir. Yaşadığı topluma değer katan bir sanat insanıdır. Niçin Kâhtalı Mıçe? Çünkü Kâhtalı Mıçe Adıyaman’ımızın tarihini, kültürünü, turizmini, çocukluğumuzu, yaşlılığımızı tüm dünyaya tanıtan en önemli kültür değerlerimizden biridir. Kendisi sadece şarkı sözleriyle, ezgileriyle, armonisiyle sanatını icra etmiş bir sanatçı değil şehrimizin birçok değerini hakkıyla tanıtmış bir sanatçıdır. “Tarlaya nar ektim dibini dar ettim” diyerek coğrafi işaret almış narımızı, “Tarlada tütünüm kalmadı bütünüm” diyerek çiftçi vatandaşlarımızı, “Şire kaynatılırdı her sene kerge vakti” diyerek üzümümüzü, “Çıkak Nemrut Dağı’na”, “Bir yar sevdim kaleli” diyerek Nemrut’umuzu ve Adıyaman Kalemizi, “Adıyaman ufaktı yazları çok sıcaktı” diyerek iklimimizi tanıtan, “Kesin şu Fırat’ı bu yıl akmasın talihsiz babamı alıp gitmesin biricik yavruları yetim etmesin” diyerek coğrafyamızdan, Fırat nehrinin heybetinden ve bu topraklarda yaşanmış talihsiz olaylara değinen, “Giyin be bacım giyin basma fistanını”, “Kırk düğmeli yeleğini giyin” diyerek giyim kültürümüzü anlatan, “Ellerinde var soku bulgurdan gelir koku” diyerek coğrafi işaret almış bulgur pilavımızdan ve gastronomimizden bahsederek Adıyaman’ı bir bütün olarak tüm ülkeye tanıtmıştır. Normalde sanatçılar sanatçıları tanır ama Kâhtalı Mıçe herkesi tanır. Kâhtalı Mıçe Adıyaman’dır, Adıyaman Kâhtalı Mıçe’dir. Cömertliği, kadirşinaslığı her insanda olması gereken bir özellik. Konservatuarımız çatısı altında gençlerimiz yetişecek. Umuyorum ki değerli büyüğümüzden feyz alacaklar ve şehrimizin adını başarıyla duyurmaya devam edecekler. Sanat hayatında yarım asırdan fazla bir süreyi geride bırakan, zamana yenik düşmeyen, yorulmak nedir bilmeyen, eğilip bükülmeyen, şehrimizin yetiştirdiği en büyük ustalardan olan Kâhtalı Mıçe’den hepimizin öğreneceği çok şey var. Kendisine hepimize ilham olmaya devam edeceği sağlıklı bir ömür diliyoruz. Adıyaman’ın tarihî, coğrafî, kültürel ve toplumsal değerlerinin hak ettiği itibarı görmesi için Üniversite olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi huzurlarınızda yineliyor; binamızın ismiyle, hayırla yaşamasını temenni ediyorum.” dedi.
Kâhtalı Mıçe ise Adıyaman Üniversitesi tarafından şahsına gösterilen ilgi ve alakadan ötürü oldukça duygulandığını belirterek, “Başta Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş hocam ve Adıyaman Üniversitesi Senatosunun değerli üyeleri olmak üzere, bu güzel törenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. 
Program, ADYÜ Devlet Konservatuvarı akademisyen ve öğrencileri tarafından icra edilen müzik dinletisi ile devam etti. 
Müzik dinletisinin ardından ADYÜ Devlet Konservatuvarı önünde Adıyaman Gençlik Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ve Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) ismini taşıyan konservatuvar binasının açılışı geçekleştirildi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı halkımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Milletvekili Şan Komisyon Başkanlığına Getirildi ..

YENİDEN REFAH PARTİSİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR'DEN AGC'YE ZİYARET

Üniversitemizde Çorba İkramı Başladı

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ- TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN SANKO’NUN 4 ŞİRKETİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Adıyaman İl genelinde "Çocuk ve Gençlerin Korunmasına Yönelik Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetim Uygulaması"