Tarih: 07.10.2023 11:53

MOTORİNE İNDİRİM

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle sürekli değişim gösteriyor. Özellikle son dönemde artan döviz kuru ve petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Ancak bu gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına yapılan büyük bir indirim, sürücülere nefes aldırdı.

İstanbul'da motorinin litresi 37 lira 28 kuruşa, Ankara'da 37 lira 85 kuruşa, İzmir'de ise 38 lira 5 kuruşa kadar geriledi. Benzinin litresi ise şehirlere göre 33-34 lira seviyelerinde bulunuyor.

Son aylarda akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, Mayıs ayındaki seçimler öncesindeki düşük seviyelerden büyük bir fark oluşturmuştu. Mayıs ayında benzinin litresi 19 lira civarındayken, motorin litre fiyatı da 18 lira seviyelerindeydi. Ancak 4 aylık süreçte akaryakıt fiyatları 2 kattan fazla artarak sürücüleri ekonomik olarak zorladı.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesi ile KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkı ile gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Bu nedenle, akaryakıt fiyatlarının şirketler ve şehirler arasında küçük değişiklikler gösterebildiğini belirtmek önemlidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —