JAPON DEPREM UZMANI TÜRKİYEDE’Kİ 3 BÖLGEYE UYARIDA BULUNDU

JAPON DEPREM UZMANI TÜRKİYEDE’Kİ 3 BÖLGEYE UYARIDA BULUNDU

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de üç bölgeyi işaret ederek olası deprem ve tsunami tehlikesi konusunda uyarılarda bulundu.

Moriwaki, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde depremin meydana geldiği sırada deniz tabanında kaymalar olacağını ve bu durumun da üç metre yüksekliğinde tsunami oluşturabileceğini belirtti.

Erciyes Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği panelde konuşan Yoshinori, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyadaki en büyük fay hatlarından biri olduğunu ve Endonezya ve Malezya'dan başlayarak Hindistan, Afganistan, Irak, Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya kadar uzandığını söyledi.

TSUNAMİ UYARISI:Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda yaşanacak olası bir depremin ardından tsunaminin de meydana gelebileceğini öne sürdü.

“TSUNAMİ 3 METRE YÜKSEKLİĞİNDE OLABİLİR”:Moriwaki, Deprem nerede olabilir, diye soracak olursanız, öncelikle Kıbrıs'ın güneyinde olabilir. Denizin içinde bir deprem olursa tsunami de olabilir. Mesela bir bardağı salladığınızda küçük bir dalga meydana gelir ama büyük bir kovayı salladığınızda dalga daha büyük olur. Bunun için Japonya'da meydana gelen depremlerde tsunami büyük olur. Dünyanın en büyük depremi Şili'de oldu. O anda Japonya'da bir şey yoktu ama 23 saat sonra bize 5-7 metre yüksekliğinde tsunami geldi. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde genel olarak bir metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kayma da olursa bu 3 metre yüksekliğinde olabilir."