GÜNDEM 29.03.2021 13:43:13 0

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AGC’YE ZİYARET

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AGC’YE ZİYARET

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AGC’YE ZİYARET

Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyeliler hakkında doğru bilinen yanlışlar için Göç İdaresi Müdürlüğü’nden Vahyettin AYAZ ve Ahmet Suat ŞAHİN, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulundular. Ziyaret esnasında insanların doğru bilgiye ulaşmasını hedefleyerek Adıyaman ve Suriyeli vatandaşlarımızın birlik beraberlik içinde yaşaması için görüşler beyan edildi. Kendilerine bu ziyaretinden ötürü çok teşekkür ederiz.

Suriyeliler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  1. Suriyeliler üniversitelere sınavsız girmemektedir. Suriyeliler yabancı öğrenci sınavına girerek ya da yatay geçiş yaparak Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görebilmektedir.
  2. Suriyelilere TOKİ’den ev verilmemektedir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan konut edinmenin ön koşulu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Dolayısıyla Suriyeliler TOKİ’den ev edinememektedir.
  3. Suriyeliler ülkemizde kayıtsız olarak bulunmamaktadır. Ülkemizde bulunan Suriyeliler parmak izleri, fotoğrafları ve kimlik bilgileri İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından kayıt altına alınmakta ve kendilerine Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Geçici Koruma Kimlik Belgesi olmayan hiçbir Suriyeli Türkiye’de hak ve hizmetlerden faydalanamamaktadır.
  4. Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlanmamakta ve yardım yapılmamaktadır. Ülkemizde Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlanmamakta ve kira yardımı yapılmamaktadır. Ancak Avrupa birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı Projesi kapsamında ihtiyaç sahibi yabancılara Kızılay kart aracılığıyla kişi başı belli bir miktar yardım yapılmaktadır. Devlet tarafından Suriyelilere özel ayni ve nakdi yardımlar yapılmamaktadır.
  5. Suriyeliler istedikleri ilde ikamet edememekte ve şehirlerarası izinsiz, kontrolsüz olarak hareket edememektedir. Aslında Suriyeliler istedikleri ilde kalamamakta ve izinsiz seyahat edememektedir. Suriyeliler kayıt işlemi sonrası haklarında düzenlenen Geçici Koruma Kimlik Belgesi’nde belirtilen ilde ikamet etmekle yükümlüdür. Suriyeliler hak ve hizmetlere yalnızca kimlik belgesi üzerinde yer alan ilde erişebilmektedir. İkamet ilini değiştirmek isteyenler izin almak zorundadır. İkamet ilinden izinsiz ayrılarak seyahat edenlere idari yaptırım uygulanmaktadır.
  6. Suriyeliler devlet memuru olamamaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesi gereğinde Türk vatandaşı olmayanlar devlet memuru olamamaktadır. Bu nedenle ülkemizde bulunan Suriyelilerin devlet memuru olmaları mümkün değildir.
  7. Suriyeliler oy kullanamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğince Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde oy kullanamamaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki Suriyelilerin oy kullanmaları mümkün değildir.
  8. Suriyeliler kamu hizmetlerinde öncelikli değildir. Suriyeliler kamu hizmetlerinde öncelikli olmadığı gibi hizmet sunumunda kendilerine herhangi bir ayrımcılık da yapılmamaktadır. Mevzuat gereği hiçbir yabancıya Türk vatandaşlarından daha fazla hak ve imkan sağlanamayacağı için kamu hizmetlerinin sunumunda Suriyelilere herhangi bir öncelik/ayrıcalık tanınmamaktadır.
  9. Suriyeliler vergi vermektedir. Suriyeli iş yeri sahiplerinin vergi konusunda muafiyetleri veya ayrıcalığı bulunmamaktadır. Ayrıca ilgili birimler tarafından gerekli denetimler yapılmaktadır.
  10. Suriyelilere, ülkelerine kalıcı olarak dönmelerini teşvik için bayram izni verilmektedir. Aslında “Bayram İzni” ile ülkemizden ayrılan Suriyelilerin hepsi ülkemize geri dönmüyor. Suriye’de çatışmanın bittiği bölgelerde kalan akrabaları ile görüşürken, terk etmek zorunda kaldıkları evleri, iş yerleri ve topraklarının mevcut durumunu görerek Türkiye’ye geri dönmeme kararı da alıyorlar. Bayram izinleri; Suriyeliler için, ülkeleri ile bağlarını koparmamaları ve geri dönmeleri durumunda yeniden inşa edilmesi gereken şehirleri hakkında güncel bilgiye sahip olmaları anlamına gelmektedir. Bugüne kadar bayram iznine giden yaklaşık 150 bin Suriyeli geri dönmemiş ve Suriye’de kalmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mustafa Kâhtalı (Kâhtalı Mıçe) İsmi Adıyaman Üniversitesinde Yaşatılacak

Saldırganlar Yakalandı

6 şubat depreminde hayatını kaybettiği Üzümkent ve Yukarışehir Davalarında YARGILAMALAR BAŞLIYOR

İsias Otelin Dördüncü Duruşması Başladı

SİTELER MAHALLESİ MUHTARIN'DAN AGC'YE ZİYARET

YENİDEN Refah Partisi 21 mart dünya gazeteciler günü mesajı