GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri
GÜNDEM 23.06.2021 09:29:16 0

HOLDİNGLERE VAR TÜTÜNCÜYE YOK

HOLDİNGLERE VAR TÜTÜNCÜYE YOK

HOLDİNGLERE VAR TÜTÜNCÜYE YOK

Tütüncüleri, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasıyla cezalandıracak olan yasa maddesi 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giriyor.

Bakanlığın üç yılda çıkarabildiği yönetmeliğe uygun olarak tutüncülerden altı ayda kooperatif kurmalarını ve kooperatiflerini faaliyete geçirmelerini bekleyen yasaya tepkiler devam ediyor.

Tütüncüler, TBMM'de sadece holdinglere, zenginlere tanınan erteleme ve ötelemelerin bir kez de kendileri için yapılmasını istiyor.

Adıyaman'da, tütüncüleri ciddi sıkıntıya sokacak ve telafisi güç mağduriyetler yaşatabilecek Tütün Yasağı Yasası olarak bilinen uygulamanın ertelenmesi için siyasi partiler ortak bir bildiri yayımladı.

ADIYAMAN'DA İMZAYA AÇILAN METNİ ŞU ANA KADAR BEŞ PARTİ İMZALADI

CHP Adıyaman İl Başkanı Burak BİNZET, İYİ Parti Adıyaman İl Başkanı Kenan DOĞAN, Deva Partisi Adıyaman İl Başkanı Uğur DÜNDAR, Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim ASNUK ve Gelecek Partisi Adıyaman İl Başkanı Abdurrahman DİMEZ'in imzaladıkları ortak açıklamada 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan ve Tütün Yasağı Kanunu olarak binen tasarının ertelenmesi istendi.

İşte o açıklama:

13 İLDE ON BİNLERCE ÜRETİCİ ETKİLENECEK

'Sarmalık tütün üretimi Adıyaman başta olmak üzere Malatya, Çanakkale, Artvin, Bitlis, Düzce, Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay illerimizde yapılmakta; 81 ilimizde ise sarmalık tütün satarak gelirini tütünden sağlayan yüz binlerce tütün esnafımız vardır.

2017 yılında hem 4733 sayılı Kanun’da hem de 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştır. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklikte; tek başına içme özelliğine sahip tütün, tütün üreticilerinin kuracağı kooperatifler vasıtasıyla alım-satımının yapılması; ticaret belgesi ve bakanlıktan yetki belgesi almadan, kooperatif dışında tütün ticareti yapanlara ise üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngörmüştür.

1 TEMMUZDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

2017 yılında çıkarılan kanunun yönetmeliği ise büyük bir gecikmeyle, aradan üç yıl geçtikten sonra çıkarılmıştır. İlgili yönetmelik, 31 Aralık 2020 tarihinde “Tarım Bakanlığı Sarmalık Tütün Üretim Kooperatiflerinin Kuruluşuna İlişkin Yönetmeliği” olarak yayınlanmıştır.

Kaçakçılık kanununun ilgili maddesiyle kooperatif haricinde tütün ticareti yapanlar için öngörülen üç yıldan altı yıla kadar olan hapis cezasının yürürlük tarihi de şimdiye kadar birkaç defa ertelenmiş, en son yürürlük tarihi olarak 1 Temmuz 2021 belirlenmiştir. Kısacası, tütüncülerimizi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasıyla cezalandıracak olan yasa maddesi bir hafta sonra yürürlüğe girecektir.

YÖNETMELİK BİLE ÜÇ YILDA ÇIKARTILABİLDİ

Bakanlık tütün üreticisinden, üç yılda çıkardığı yönetmeliğe uygun olarak altı ayda kooperatifi kurmalarını ve kooperatiflerini faaliyete geçirmelerini beklemektedir. Ancak bu süreç pandemi dönemine denk gelmiş; üreticilerimiz sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı gerekli çalışmaları yapamamış, kamu kurumlarının dönüşümlü çalışmasından dolayı da işlemler ağırlaşmıştır. Bundan dolayı tütün üreticilerimiz bu süreçte kooperatif çalışmalarını yürütememiş, çoğu kuruluşlarını gerçekleştirememiştir.

Üreticilerimiz sadece Mecliste holdinglere, zenginlere tanınan erteleme ve ötelemeleri kendileri için de yapılmasını talep ediyorlar. Üreticilerimizi yarın ciddi anlamda hapis cezalarıyla karşı karşıya getirecek ve üreticilerimizde büyük travmalar yaratacak olan bu yasa teklifinin yürürlük tarihini erteleyelim. Eğer bu erteleme tütün üreticilerimize sağlanmazsa, Türkiye’deki bütün tütün üreticileri cezaevinin yolunu tutmak zorunda kalacak.

ÜRETİCİLERİMİZİ CEZAEVİNE DEĞİL, TARLALARINA GÖNDERELİM

Bu konuda parti ayırt etmeksizin tüm kesimleri göreve davet ediyoruz. Buradan TBMM’nde grubu bulunan partiler başta olmak üzere, tüm partilere acil çağrıda bulunuyoruz. Tütüncülerimizi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngören ilgili kanunun yürürlük tarihini erteleyin. Üreticilerimizin kooperatif çalışmalarını yürütmeleri için onlara bir fırsat daha tanıyın. Üreticilerimizi cezaevine değil, tarlalarına gönderelim; aşlarını kazandıkları, geçimlerini sağladıkları tütünü yasaklamayalım, üreticilerimizin yarınlarını karartmayalım.'

Kaynak: AGC-Abdurrahman Akçal


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Başkan KABLAN’dan Tutdere’ye ‘Kazı ve Çamur’ Tepkisi!

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı halkımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Milletvekili Şan Komisyon Başkanlığına Getirildi ..

YENİDEN REFAH PARTİSİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR'DEN AGC'YE ZİYARET

Üniversitemizde Çorba İkramı Başladı

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ- TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN SANKO’NUN 4 ŞİRKETİ ÖDÜLLENDİRİLDİ