Diğer 29.03.2021 11:08:34 0

Gönül gözüyle neye can veriyor

Gönül gözüyle neye can veriyor

Gönül gözüyle neye can veriyor

Ankara'da 48 yaşındaki ney hocası Perihan Ertan ve görme engelli öğrencisi Fatih Erdurucan nefesleriyle notalara can veriyor.

ANKARA (İGFA)- Ankara'da 40'ından sonra ney üflemeye başlayan 48 yaşındaki Perihan Ertan, sıkı çalışmanın meyvelerini topluyor. Gayretiyle 8 yıl sonra enstrümanı gelecek nesillere aktarmak için eğitim verecek duruma gelen Ertan, şimdilerde gencinden yaşlısına kadar birçok kişinin ney hocası oldu.

Ertan'ın en özel öğrencilerinden biri ise Ayaş Halk Eğitim'den meslektaş olan Fatih Erdurucan. Görme engelli olan bilgisayar öğretmeni Erdurucan, yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle hocası Perihan Ertan'ın online ortamdan verdiği komutlarla nefesini notalara aktarıyor.
İŞTE O RÖPORTAJ
Bize neyi anlatabilir misiniz?
Ney çok zor bir enstrümandır. Hem nefesle hem diyaframla biz onu yönlendiririz. Nefesimizle notayı buluyoruz. Dudaklarımızla pesleştirip, dikleştiriyoruz. Diğer enstrümanlara nazaran çok zor bir enstrüman. Ney, kamıştan çıkmış bağrı delinmiş, insanların eline alınıp üflenen bir enstrüman ve ona sesi vermek zor, zaman alıyor. Aşıklara, hasret çekenlere, ayrılık çekenlere ney sesi çok güzel gelir.
Öğrencileriniz kaç yaş aralığında?
Benim kursumda küçük öğrencilerim var. Çoğu 4., 5., 6 sınıf öğrencisi. Çok zor bir enstrüman olduğu için biz onlarla daha biraz yol kat ettik. İlahiler üfleniyor, şarkılar üfleniyor. Bunun yanı sıra da biraz ritim de attırmaya başladım. Güzel güzel çalıp, söylüyorlar. Kursumda emekli olanlar, çalışanlar, yetişkinler ve gençler var.
Pandemiden sonra eğitimlerinizde değişiklikler oldu mu?
Ney ile biz eğitime başladığımızda yüz yüzeydi, her şey çok güzel oluyordu. Ama pandemi girince internetten yapmaya başladık. İnternetten solfej, bona, nota okuma gibi şeyler yapıyoruz. Ben okuyorum, öğrencilerim de çalışıyor daha sonra beraber yapıyoruz. Küçükler pazar günleri müsait oluyor çünkü hafta içi dersleri oluyor. Yetişkinlerle de ne zaman müsait olursak online olarak karşılıklı üflüyoruz.
Görme engelli, özel bir öğrenciniz var... Onunla eğitimlerinizi nasıl ilerletiyorsunuz?
Fatih Erdurucan'a ilk başta nota eğitimi verirken, pandemi de yokken elinden tutup böyle 8’lik nota 1’lik nota 4’lük nota diye göstermiştim. Pandemi girdiğinde onunla internetten ders yapmaya başladık. Gözleri görmediği için ben notayı okuyorum. Daha sonra solfejini yapıyorum. Görenle görmeyen bir olmuyor, neyden ses çıkartmak çok zor. Fatih hocamızla beraber internet üzerinden elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Notanın değerlerini söylüyorum sonra solfejini veriyorum, Fatih hoca ile beraber üflüyoruz. Küçük, büyük herkese anlatmak zorken görme engelli daha zor oluyor. Ankara ve Ayaş’ta ney enstrümanını görme engelli olarak çalan Fatih Hoca’dan başka kimse yok. Fatih hoca benim gurur kaynağım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Başkan KABLAN’dan Tutdere’ye ‘Kazı ve Çamur’ Tepkisi!

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı halkımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Milletvekili Şan Komisyon Başkanlığına Getirildi ..

YENİDEN REFAH PARTİSİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR'DEN AGC'YE ZİYARET

Üniversitemizde Çorba İkramı Başladı

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ- TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN SANKO’NUN 4 ŞİRKETİ ÖDÜLLENDİRİLDİ