Diğer 26.02.2021 14:54:18 0

Blockchain teknolojisi ile para merkezsizleşecek

Blockchain teknolojisi ile para merkezsizleşecek

Blockchain teknolojisi ile para merkezsizleşecek

BSMMMO tarafından düzenlenen ‘Blockchain ve Kripto Paralar’ konulu online seminerde konuşan Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul, “İnternet ile birlikte bilgi nasıl merkezsizleşti, bilgiye erişim nasıl kolaylaştı ise şimdi de blockchain teknolojisi ile artık para merkezsizleşiyor. Merkezi yapının varlığı artık sona eriyor” dedi.

BURSA (İGFA) - Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO), Bahçeşehir Üniversitesi (BAÜ) Öğretim Üyesi, BAÜ İşletme Lisansüstü Programları Direktörü ve İstanbul Blockchain Women Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Blockchain Girişimcisi Cemil Şinasi Türün’ün sunumlarında,  ‘Blockchain ve Kripto Paralar’ konulu online seminer düzenlendi. BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan online seminerin moderatörlüğünü ise BSMMMO Yönetim Kurulu Sekreteri Fatma Çil Eradaş yaptı. Meslek mensuplarının online olarak dinlediği seminerde ilk sunumu, ‘Blockchain Nedir? Bitcoin Nedir? Blockchain Teknolojisi ve Finans’ başlığı altında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Blockchain Girişimcisi Cemil Şinasi Türün gerçekleştirdi.

“BİTCOİN SANILDIĞI GİBİ KAYIT DIŞI İŞLEMLERDE KULLANILMIYOR”

“Hem teknolojik hem de sosyolojik olarak, yeni bir dönüşümün içindeyiz” diyerek konuşmasına başlayan Boğaziçi Üniversitesi Öğr. Gör. Türün, “Blockchain aslında bir muhasebe kayıt sistemi. Bitcoin ise alım satım miktarını gördüğümüz ancak kimden kime gittiğini şifreli olduğu için bilmediğimiz bir sistem. Bitcoinler, sanıldığı gibi gayri kanuni yani kayıt dışı işlemlerde kullanılmıyor. Çünkü takibi çok kolay olan bir yapı” dedi. Boğaziçi Üniversitesi Öğr. Gör. Türün, sunumunda şunları söyledi: “Vadeli çeklerde Türk insanının keşfettiği derinlik, blockchain parasının geleceğidir. Şu anki blockchainde kredi yaratma enstrümanı yok. Bitcoin bir kredi enstrümanı değil. Hiçbiri itibara dayalı kredi yaratmıyor. Hepsi emtia formunda. Yani maden gibi. Ortaya çıkartıldığı zaman varsa var, yoksa yok. Dijital altın, dijital gümüş gibi. Bir kısmı menkul kıymet gibi, hisse senedi gibi muamele görüyor. Ama hiçbiri kredi değil, bono değil, tahvil değil.” Dünyada bunu konuşabildikleri bir teknik insanın, bir finansçının bulunmadığını da sözlerine ekleyen Öğr. Gör. Türün, konuşmasını, “Öyle bir durumdayız ki dünyada finansal sistem yıkılıyor ve yıkıldıktan sonra yerine yapılacak enstrümanlar şu anda Türkiye’de var” diyerek sonlandırdı. 

BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİNİN YIKICI VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ YAPISI

Online seminerin devamında sözü, ‘Kripto Paraların Muhasebeleştirilmesi ve Vergilendirilmesi’ konulu sunumunu yapmak üzere, BAÜ Öğretim Üyesi, İşletme Lisansüstü Programları Direktörü ve İstanbul Blockchain Women Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul aldı. “Blockchain teknolojisi, altında yatan birçok uygulamayı hem yıkıcı hem de dönüştürücü şekilde etkiliyor” diyerek sunumuna başlayan Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul, “Yıkıcı değişim tarafından baktığımızda, burada aracıların ortadan kalktığı bir teknolojiyi görüyoruz. Dönüştürücü tarafından  baktığımızda ise muhasebe tarafından halihazırda kullanılan uygulamaların, sistemlerin tamamıyla dönüşeceği ve bunun da meslek mensupları düzeyinde hem bilgi, hem beceri, hem de yetkinlik alanında birçok değişikliklere gebe olduğunu ve çok yakın bir gelecekte bunlara şahit olacağımızı söyleyebilirim” dedi.

“MEVCUT SİSTEM GÜVENİLİR BİLGİYİ SUNMUYOR”

Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şeyin sorgulandığı bir dünyada; çift taraflı yüzyıllardır devam eden muhasebe kayıt sistemi, devletten yatırımcılara, şirket içindeki yöneticilerden çalışanlara kadar doğru ve güvenilir bilgiyi sunuyor mu? Maalesef sunmuyor. Bunun en büyük kanıtı da 2008 yılında yaşadığımız dünya finansal krizi. Onun öncesinde yaşanan Enron skandalı.  Arthur Andersen'ın nasıl iflas ettiğini hatırlıyoruz. Muhasebe yolsuzluklarının nelere sonuç verdiğini gördük. Dolayısıyla artık buna çözüm bulmanın zamanı çoktan gelmişti ve üç taraflı kayıt sistemiyle birlikte biz aslında şu anda yaşadığımız sıkıntıları, çok büyük ölçüde ortadan kaldırabiliyoruz.”

“BLOCKCHAİN İLE MERKEZİ YAPI SONA ERİYOR”

Sunumuna, “Blockchain teknolojisinin getirdiği en önemli husus; yapılan kaydın değiştirilemez olması” diyerek devam eden Prof. Dr. Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Blockchain teknolojisi ile yapılan muhasebe kaydını değiştirmeye hiç kimsenin ne yetkisi ne de gücü var. Blockchain teknolojisinin felsefesi bu. Her şey değişmez, her şey adil, her şey ortada ve herkesin paylaştığı bir sistem söz konusu. İnternet ile birlikte artık bilgi nasıl merkezsizleşti bilgiye erişim kolaylaştı ve kapılar açıldı ise şimdi de artık para merkezsizleşiyor. Merkezi yapının varlığı artık sona eriyor. Bunu kabul etmek lazım. Ve süreç içinde yönetimler de merkezsizleşecek. Bilgi gitti, para gidiyor, yönetimler de gidecek. Toplum bunu isteyecek. Ve süreç bizi buna götürecek.”


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Başkan KABLAN’dan Tutdere’ye ‘Kazı ve Çamur’ Tepkisi!

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı halkımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Milletvekili Şan Komisyon Başkanlığına Getirildi ..

YENİDEN REFAH PARTİSİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR'DEN AGC'YE ZİYARET

Üniversitemizde Çorba İkramı Başladı

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ- TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN SANKO’NUN 4 ŞİRKETİ ÖDÜLLENDİRİLDİ