Adıyaman Belediyesi'nde Neler Oluyor

Adıyaman Belediyesi

Adıyaman Belediyesi'nde Neler Oluyor

Dün yaşanan sert tartışmalar sonrası Adıyaman Belediye Meclisi oturumunu terk eden meclis üyeleri sayesinde, çoğunluk sağlanamadığı için usulsüz bir karar engellenmişti.

Bugün yeniden, aynı konunun meclise sunulacağına dair alınan duyumlar sonrası Adıyaman Belediyesi meclis üyeleri ve Parti Grupları açıklamalar yaparak kamuoyunun dikkatini usulsüz oylamaya çekmeye çalışıyorlar.

İsminin verilmesini istemeyen bir meclis üyesi, 'Anlaşılan birileri ısrarla meclis üyelerini bu hukuksuzluğa ortak etme çabasında' derken, Saadet Partisi Grubu adına yazılı bir açıklama geldi.

'Adıyaman Belediye Başkanlığı'nın kendi Plan Proje Müdürlüğü'nü bir taraf pozisyonuna sokup, müdürlüğün getirdiği kararı reddetme girişimini hayretle izliyoruz.'

Adıyaman Belediye Meclisi'nde ayyuka çıkan usulsüzlük ve Plan Proje Müdürlüğü'nün garip tavrına ilişkin olarak, Saadet Partisi Grubu yazılı bir açıklama yaptı.

Saadet Partisi Grubu adına Bahri ALTUN tarafından yapılan açıklamada, 'Adıyaman Belediye meclisinin, belediye meclis üyesi bir şahsın işi için yaklaşık bir yıldır seferber edilmesine anlam veremiyoruz' denildi.

Saadet Partili ALTUN'un açıklamasında yer alan 'Yüksek gerilim hattı altında bulunan yer' ifadesinin, yerel basında gündeme getirilen ve usulsüzce meclisten geçirilmeye çalışılan, müteahhit bir imar komisyonu üyesine ait projeyle ilgili olduğu bildirildi.

Proje daha önce de defalarca gündeme getirilmiş ve imar komisyonundan geçirilip, meclis onayına sunulmuş ancak itirazlar neticesinde engellenmişti. Üzerinden kentin ana elektrik hattı geçen ve bu sebeple de halk sağlığını tehdit eden inşaat projesi için Akedaş'ın onayı olmadığı ve olası sorumluluğun belediyeye ait olacağı iddia edilmişti.

Ak Partili imar komisyonu üyesi olan ve aynı zamanda müteahhitlik yapan şahsın, ısrarla projeyi geçirme çabası meclis üyelerini isyan ettirdi.

Bahri ALTUN'un Saadet Partisi Grubu adına yaptığı açıklamada, 'Memleketin bunca sorunu varken Adıyaman Belediye meclisinin belediye meclis üyesi olan bir şahsın işi için yaklaşık 1 yıldır seferber edilmesine bir anlam veremiyoruz.' ifadesi yaşanan ısrara isyanı dile getirdi.

Adıyaman Belediye Meclisi Saadet Partisi Grubu adına Bahri ALTUN tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle devam ediyor.

'Olayı kısaca özetlersek; Yüksek gerilim hattı altında bulunan yer ile ilgili 18.12.2020 tarihinde 8.10.2020 tarih ve 336 sayılı kararın oylamasında ihtilaf olduğu gerekçesi ile grubumuz tarafından belediye meclisine itiraz dilekçesi verildi. Buna müteakip 05.01.2021 tarih 8 nolu karar ile karar oy çokluğu ile karar iptal edildi. Dolayısı ile ilgili ada 8 kattan 7 kata düşürülmüş oldu. 03.02.2021 tarihinde Plan Proje Müdürlüğü 05.01.2021 tarih 8 nolu karar gereği olarak ilgili adanın 7 kat olarak planlanması mahiyetindeki teklifi belediye meclisine getirdi yine oy çokluğu ile teklif kabul edildi. Yerleşik Danıştay kararları bir ada veya parselde yapılan imar plan değişiklikleri iptal edildiğinde ilgili ada veya parselin plansız kalacağını, ilgili müdürlük tarafından alanın son alınan karar/ilam doğrultusunda planlanması gerektiğini ifade eder. Plan Proje müdürlüğü ilgili plan değişikliği teklifini getirir karar kabul edilirse planlama yapılır,  reddedilirse alan plansız kalır. Ocak ayı iptal kararı sonrası, Şubat ayında kabul edilen plansız kalan alanın İdari işlem mahiyetindeki 7 kat olarak planlanması olayını Nisan Ayı toplantısında tekrardan gündeme getirip sanki Plan Proje Müdürlüğü' nün teklifi reddedilirse ilgili alan 8 kata çıkar algısı ile belediye meclisi gereksiz meşgul edilmektedir. 

Ocak ayı kararı doğrultusunda belediyenin kendi müdürlüğü tarafından getirilen şubat ayında kabul edilen idari işlem mahiyetindeki kararı Nisan ayında ret ettirip hukuksuz olarak ilgili alanın 8 kata çıkarılması girişimini kabul etmeyerek bir kısım belediye meclis üyesi arkadaşlar olarak 7 Nisan 2021 tarihli meclis oturumunda meclisi terk etmek zorunda kaldık. Bunun üzerine mecliste çoğunluk sağlanamadığından karar görüşülemedi. İlgili mevzuat gereği aynı karar için 3 gün içinde tekrar meclis toplanarak karar verecek.

Adıyaman Belediye Başkanlığı'nın kendi Plan Proje Müdürlüğü'nü bir taraf pozisyonuna sokup müdürlüğünün getirdiği kararı ret etme girişimini hayretle izliyoruz.

Çok fazla tekniğe girmeden anlatmaya çalıştık. Takdiri kamuoyuna sunarız.'

Haber Kaynağı: Abdurrahman AKÇAL