GÜNDEM 27.04.2024 14:33:00 0

GAZETECİLİĞİN DÖNÜŞÜMÜ VE ARAYIŞLAR KONFERANSI ANKARADA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı 2024 Medya Konferansı başladı.

GAZETECİLİĞİN DÖNÜŞÜMÜ VE ARAYIŞLAR KONFERANSI ANKARADA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konferansın açılışında konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Yeni, çağdaş ve özgürlükçü yeni bir basın yasasına çok şiddetle ihtiyacımız var. Sanıyorum bu konu yakında Meclis’e gelecek. Meslek örgütlerinden ricam bizi ilgilendiren bir yasanın siyasiler tarafından hazırlanmasına müsaade etmeyin” çağrısında bulundu. Konferansta, “2023 Medya İzleme Raporu” ve “Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırması” ilk defa kamuoyuyla paylaşıldı.

Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu (AİGF) Genel Başkanı ve Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kutt ile deprem bölgesi illeri cemiyet başkanlarının katıldığı Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütmekte olduğu M4D Projesi kapsamında düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı 2024 Medya Konferansı başladı.

Litati Türkiye Barolar Birliği (TBB) Konuk Evi’nde düzenlenen konferansa yaklaşık 200 kişi katıldı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de konferansı izleyenler arasındaydı. Konferansın açılışını M4D Direktörü Yusuf Kanlı yaptı. Açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise “Gazeteciler Cemiyeti kurulduğu yıldan bu yana basın özgürlüğü için mücadele etmiştir. Çok dağınığız, çok örgütlüyüz ancak güçlerimizi bir araya getiremediğimiz için sesimizi çok duyuramıyoruz. Türkiye’de gazeteciliğin sorunları hiç bitmedi. Ne yazık ki mesleğimiz her dönemde suç sayıldı. Yeni çağdaş ve özgürlükçü yeni bir basın yasasına çok ciddi ihtiyacımız var. Sanıyorum bu konu yakında Meclis’e gelecek. Meslek örgütlerinden ricam bizi ilgilendiren bir yasanın siyasiler tarafından hazırlanmasına müsaade etmeyin. Bu konu başkalarına bırakılmayacak kadar önemlidir” dedi.

“2015 YILINDAN SONRA TÜRKİYE’DE CİDDİ BİR KÖTÜLEŞME OLDU”

Bilgin’in ardından konuşan AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Bölüm Başkanı Odoardo Como, İtalya’da özgürlük gününde televizyonda yapılan bir konuşma nedeniyle bir televizyon kanalının kapatıldığını belirterek, “Medyanın ve basının özgürlüğü için yapılacak çok şey var ve bunları ancak birlikte yapabiliriz. Bir ülkede yaşananları ancak basın aracılığı ile duyurabiliriz bunu unutmamalıyız. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü açısından Türkiye’de ciddi bir kötüleşme var. Bu istatistiklerde de kendisini göstermiş durumda. Özellikle 2015 yılından sonra Türkiye’de ciddi bir kötüleşme var. Türkiye ortalardayken en altlara doğru ilerliyor. Bunun için Avrupa Birliği’nde bizim yaptıklarımız çok önemli. Sivil toplum hala Türkiye’de çok iyi durumda, medya da hala kendi hakları ve özgürlükleri için savaşıyor” ifadelerini kullandı.

TBB BAŞKANI ERİNÇ SAĞKAN: “MADALYONUN BİR TARAFINDA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAK DİĞER TARAFINDA DA TUTUKLU GAZETECİLER VAR”

Konferansa ev sahipliği yapan Türkiye Barolar Birliği’nin Başkanı Erinç Sağkan ise Anayasa’da bulunan haberleşme hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti, düşünceyi açma ve yayma hürriyeti, süreli ve süresiz yayın hakkı gibi maddeleri sıralayarak “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile düşünce ve ifade özgürlüğünden başlayıp basın araçlarının korunmasına kadar basın özgürlüğünü her yönüyle koruma altına alınmıştır. Madalyonun bir tarafında bu koruma varken diğer yüzünde ise onlarca gazeteci tutuklu olarak bulunuyor. Türkiye’de bir yeni anayasa değişikliği tartışmasından önce temelde hukuk devletini güçlendirmek ve demokrasinin içselleştirilmesinden yanayım” dedi.

HASAN TAHRAVİ: “GAZZE’DE ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLERİN SAYISI 141 OLDU”

Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi de 7 aydan beri Gazze’de devam eden bir savaşın olduğunu vurguladı. Tahravi, “7 Ekim’den sonra Gazze’de yaşam tarif edilemez bir hale geldi. Her yerde ölüm ve yaralı var. Şu ana kadar İsrail güçleri 34 bin Filistinliyi öldürdü. Gazze’de öldürülen gazetecilerin sayısı 141 oldu. Filistinli gazetecilerin amaçları olup biteni dünyaya göstermek. Filistin’de gazeteci olmak ölümle her an karşı karşıya gelmektir. Filistinli gazeteciler baskı, tehdit ve tutuklamalardan geri adım atmayacaklar çünkü biz haklıyız ve gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz” şeklinde konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adıyaman'da Sağanak Yağış Etkili Oldu

Çelikhan'a Mevsimin İlk Karı Yağdı

5 Kişi Karbonmonoksit Gazından Zehirlendi

Sonsuz hoşgörü ve sevgileriyle gelecek nesillere yeni ufuklar açan fedakâr öğretmenlerimizin onur günü kutlu olsun.

ADIYAMAN VALİSİ SAYIN DR. OSMAN VAROL’UN “24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ” MESAJI

Milletvekili Şan, Öğretmenler Gününü Kutladı ;